SZÍNHATÁS SZÍNHATÁS
a munkakörnyezetre
ERGONÓMIKUS IRODA ERGONÓMIKUS IRODA
prezentáció

A munkahelyi ergonómia magába foglalja az irodaszékek, irodabútorok és egyéb irodai kiegészítők helyes kiválasztását és elrendezését, amelyek az ideálisan megvilágított terekkel együtt biztosítják a kényelmet, a biztonságot és a hatékonyságot. Mi törődünk termékeink használóinak egészségével. A Nowy Styl  Group termékei már a tervezés első lépésétől az egészség és a biztonság szem előtt tartásával készülnek. A különleges kialakítású bútor rendszereink lehetővé teszik a legmagasabb ergonómiai alapelvek szerinti munkakörnyezetek kialakítását, valamint a változatos formavilágú és funkcionálisan sokoldalú székeinknek köszönhetően, minden felhasználó megtalálja a saját testi adottságainak legjobban megfelelő típust, amely biztosítja a helyes testtartást és csökkenti a fáradtságérzetet a munkavégzés során.

ERGONÓMIKUS MUNKAHELY

A számítógép előtt ülve végzett hosszantartó munka többféle kellemetlen jelenséggel járhat. A számítógéppel dolgozva a monitor nézésére visszavezethető tünetek léphetnek fel – fejfájás, fáradtság és kimerültség, égő, könnyező szemek. A hosszantartó változatlan testhelyzetben ülés a számítógép előtt oka lehet a hát, a vállak, a gerincoszlop panaszainak, a felületes légzésnek, a vérkeringés lelassulásának, főleg a lábakban.  A rossz munkaszervezés, vagy a nem felhasználóbarát, hibákkal teli, nem a megfelelő funkciókra képes számítógépes programok okozta stressz fáradtsághoz, kimerültséghez, frusztrációhoz és kiégési szindrómához vezethet.

ERGONÓMIKUS IRODA

Az ergonómikusan kialakított munkahely magában foglalja a bútorok és a felszerelések megválasztását, majd megfelelő elrendezését és megvilágítását úgy, hogy a munkavégző számára biztosítsák a kényelmet, a hatékonyságot és a biztonságot. Az iroda korszerű és ergonómikus berendezése a cég arculatának építéséhez is hozzájárul.

Világítás Az ergonómia szabályai szerint kialakított iroda fontos eleme a megvilágítás. A legjobb lenne, lehetőség szerint szórt, természetes, nappali megvilágítás. A természetes, nappali napfénnyel megvilágított munkahelyen a dolgozók biztosabban érzik magukat, élettelibbek és munkakedvük is nagyobb. Kora reggel, délután és este természetesen a megfelelő mesterséges megvilágítást kell alkalmazni – általános és helyi megvilágítást. Általános megvilágításként jól beválnak a fénycsövek. Legjobb az, ha magas a színvisszaadási mutatójuk (akkor adnak a természeteshez leginkább hasonló tulajdonságú, színösszetételű fényt). A helyi megvilágítás, pl. íróasztali lámpával a pontosságot igénylő tevékenységhez hasznos. A lámpa álljon oldalt a dolgozóhoz képest, hogy fénye (úgy a közvetlen, mint a közvetett, pl. a monitorról visszaverődő) ne vakítsa el. Jobbkezeseknél a lámpát az íróasztalon balról, míg balkezeseknél jobbról kell elhelyezni. Íróasztali lámpaként érdemes világos, kellemes, meleg fényt adó halogénizzóst választani. A szék beállítása Az irodai szék legyen görgős forgószék, rendelkezzen az ülőlap magasságának, a háttámla dőlésszögének beállítási lehetőségével, legyenek karfái.  Lényeges, hogy az ülőlap ülő helyzetben is szabályozható legyen. Legyen állítható a háttámla magassága és dőlésszöge is. Az irodaszék legyen stabil, legjobb, ha öt ponton támaszkodik. Nem lehetnek laza szerelvényeik, nem akadozhatnak semmilyen helyzetben. A munkahely kialakítása A számítógépes munkahely elrendezésének lehetővé kell tenni a figyelem koncentrálását. A munkahelynek külön helységben, vagy legalább világosan elkülönítettnek kell lennie. Az íróasztalon elegendő helynek kell rendelkezésre állnia a különböző berendezések és a kiegészítők részére. A munka során gyakran szükséges iratoknak és eszközöknek kéz alá kell esniük. A monitor elhelyezkedése A monitor megválasztása és megfelelő elhelyezése kulcsfontosságú a számítógéppel végzett munka kényelme, komfortja szempontjából. A monitor helye középen, a dolgozóval szemben van, legalább 40 cm távolságra, kevéssel a szemvonal alatt. A régebbi típusú CRT monitorokon legyen megfelelő szűrő, vagy rendelkezzen visszatükröződést gátló bevonattal. Ne feledkezzen meg arról, hogy a monitorral felszerelt munkahelyen legalább 300 lux erősségű mesterséges megvilágításra van szükség. Mindenképpen kerülni kell a monitoron visszatükröződést keltő megvilágítás alkalmazását.

Billentyűzet A számítógép billentyűzete legyen legalább 10 cm-re az íróasztal szélétől, hogy a kéz az asztallapon, vagy az erre szolgáló csuklótámaszon nyugodhasson. A billentyűzetnek középen, a könyök magasságában, vagy annál kissé lejjebb kell elhelyezkednie. A billentyűzeten író fel- és alkarja alkotta szög legyen 100 -110o. A csuklóknak erre a célra szolgáló támasztékra, vagy végső esetben az asztallap szélére kell feküdniük. Levegő és csönd A számítógépek, különösen, ha kis helyre vannak összezsúfolva, rontják a levegő minőségét. A dolgozók számára a lehető legjobb környezet biztosítása érdekében az irodát gyakran kell szellőztetni. Azokban a helységekben, ahol dolgoznak, a hőmérséklet ne csökkenjen 18 oC alá, a levegő relatív páratartalma pedig legyen legalább 40% (télen lehet légnedvesítőket alkalmazni). A dolgozók szellemi teljesítőképességét csökkentő, a koncentrálást akadályozó tényező a zaj. A  szabványok szerint az irodai munkára szolgáló helységekben a megengedett zajszint nem lehet több mint 55-64 dB. Az irodában a zajszintet csökkenteni megfelelő ablakok beépítésével, illetve a falakat és a mennyezetet hangelnyelő anyagokkal burkolva lehet. A munkahelyeket úgy kell elhelyezni, hogy az egyiknél keletkező zaj komolyabban ne csökkentse a másik munkahelyen a munka komfortját.

EGÉSZSÉGES ÉS KÉNYELMES SZÉK

A megfelelően kialakított és beállított szék csökkenti a gerincoszlopra nehezedő terhelést, javítja a lábak vérkeringését és biztosítja a mozgásszabadságot. A szakértők véleménye szerint nem létezik olyan univerzális szék, amely mindenkinek, bármely munkahelyen ideális lenne. Az ideális, ergonómikus szék az adott személy adottságaihoz és az általa végzett munkához illeszkedő szék. Milyen legyen az ilyen szék?

Elsősorban legyen állítható méretű és dőlésszögű.

Az ergonómikus szék elemei:

- fejtámla - háttámla - karfák - ülőlap - gázrugó - csillagláb - görgők

Fejtámasz A hat óránál hosszabb ideig széken ülőknek fejtámasszal ellátott széket kell használniuk. A fejtámasz biztosítja a fej megtámasztását és a gerincoszlop nyaki részének tehermentesítését. Megfelelő alakúnak kell lennie, a fejnek kényelmes alátámasztást nyújtó mélyedéssel a középső részén. Magasságának állíthatónak kell lennie.

Háttámla Az ergonómikus szék fontos eleme a háttámla. Alakjának a gerincoszlop természetes hajlatát kell követnie. A széknek rendelkeznie kell a háttámla dőlésszögének állítási lehetőségével. A háttámlának legalább a lapockákig kell érnie. Nagyon lényeges a háttámla deréktáji szakasza, itt a hátnak erős, biztos támaszra kell találnia.

Karfák A karfák az alkar megtámasztására szolgálnak, a vállak tehermentesítésével a gerincoszlop terhelését csökkentik. Nagyon hasznosak a billentyűzeten íróknak, az egérrel és a tableten dolgozóknak. A számítógépen dolgozóknak lehetővé teszik az ergonómikus testhelyzet megtartását - a csuklók és az alkarok egy vonalba eső tartását. A karfáknak legalább 5 cm szélesnek kell lenniük, és nem korlátozhatják a mozgást.

Ülőlap Minden szék alapjellemzőjének kell lennie az ülőlap magasság-állítási lehetőségének. Ezzel válik lehetségessé a szék hozzáigazítása a testmagassághoz, a test alakjához, illetve a helyes, egyben egészséges és kényelmes ülő testhelyzet. A szék ülőlapjának elég szélesnek kell lennie, kielégítő helyet kell biztosítania a csípőnek, ugyanakkor engednie kell a karfák kényelmes használatát is. Nagy jelentősége van a kényelmes, egészséges munkavégzés szempontjából az ülőlap mélységének. A túl mély ülőlap megnehezíti vagy ellehetetleníti a láb behajlítását térdben, a túl rövid pedig az állandó székről lecsúszás érzetét kelti. Az ülés pereme és a térdhajlat között legalább 2-4 cm-es távolságnak kell maradnia. Az ülőlap mellső pereme legyen lekerekített, és kissé lefelé döntött. A perem megfelelő kialakítása megelőzi a térdhajlat környéki vérerek elnyomódását, így javítja a vérkeringést és kiküszöböli a lábak zsibbadását. Az ülőlapnak eléggé rugalmasnak és puhának, a rajta ülő testsúlyához megfelelőnek kell lennie. A kemény ülőlap kényelmetlen, a túl puha nem veszi át eléggé rugalmasan a test súlyát. 

Görgők A görgőknek biztosítaniuk kell az akadálymentes helyváltoztatást a székkel együtt. A görgő típusának a padló jellegéhez kell igazodnia – padlószőnyegen a kerekek legyenek kemények, parkettán, járólapokon felületük legyen puha. A biztonságra való tekintettel ajánlott az önfékezős görgők alkalmazása. Ezek terhelés alatt szabadon forognak, lehetővé téve a szék könnyű mozgását. Ha a terhelés csökken, a kerekek önműködően befékeznek – a szék „nem menekül el” a felálló alól.

 

Élj Öko-Logikusan
Telmex - Nowy Styl - A változatosságot szállítjuk!
A Telmex-Nowy Styl Zrt. tapasztalt szakértője az irodai belső terek komplett berendezése területén. Legfőbb erősségünk az ügyfeleink teljes körű kiszolgálása, a konzultációktól elkezdve, a látványtervezésen, a termékek gyártásán, szállításán keresztül a berendezésig, valamint az értékesítést követő szolgáltatásokig, figyelmesen
A munkahelyi ergonómia magába foglalja az irodaszékek, irodabútorok és egyéb irodai kiegészítők helyes kiválasztását és elrendezését, amelyek az ideálisan megvilágított terekkel együtt biztosítják a kényelmet, a biztonságot és a hatékonyságot. Mi törődünk termékeink használóinak egészségével. A Nowy Styl 
A Telmex - Nowy Styl Zrt. felelősséget vállal a természeti környezetért. Megalakulása óta gondoskodik arról, hogy eleget tegyen a környezetvédelmi előírásoknak és a különböző gyártási folyamatok a legkisebb kihatással legyenek a természeti környezetre. Ezért tekintjük vállalatunk egyik fő feladatának a 

4ME

4ME • irodaszék

A 4ME irodaszék speciális S-MOVE mozgási rendszere egy innovatív fejlesztés eredménye, amely lehetővé teszi a legergonómikusabb bio-dinamikus ülést, a munkavégzés során. A SELF
EASY SPACE

EASY SPACE • irodabútor

Az Easy Space irodabútor lehetővé teszi a tér megfelelő és átgondolt berendezését. Az ergonómia és a jól kidolgozott részletek által az iroda kényelmesebb, a munka pedig kellemesebb és hatékonyabb lesz. Az egyszerűség funkcionalitást jelent. A rendszer elemei igény szerint összeilleszthetőek, így az adott iroda szükségleteinek megfelelő konfigurációt könnyen elérhetjük.
SAND

SAND • irodabútor

A sand rendszer egyesíti a egyéni munkavégzéshez szükséges követelményeket a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen terekkel. Az optimálisan megtervezett munkakörnyezet figyelembe veszi az egyéni elvárásokat és lehetőséget kínál a jövőbeni fejlesztések és strukturális átszervezések kialakításához.
SQart

SQart • irodabútor

A SQart egy tökéletes irodabútor rendszer, amely korlátlan számú lehetőséget nyújt. Lehetővé teszi praktikus kombinációk létrehozását, amelyek tökéletesen illeszkednek a térhez.
eRANGE

eRANGE • irodabútor

Az eRange irodabútor modern, de időtálló. Az 'e' a nevében a legmodernebb elektronikára utal, de azt is jelenti, esszenciális. Az eRange minden részlete kifinomult, elegáns és stílusos formába zárt – dinamikus, mégis kiegyensúlyozott.
MOJITO

MOJITO • irodaszék

A Mojito irodaszék korszerű kialakítása hihetetlenül sokfajta lehetőséget kínál. Többféle konstrukciós megoldás, kifinomult anyagok és a legmodernebb technológiák garantálják a modern iroda igényeit kielégítő megoldásokat.
ZONE

ZONE • ülőbútor

A Zone egyszerű és klasszikus vonalai a formatervezés legszebb hagyományit tükrözik. Nem uralja a teret, hanem azt kiegészítve, finoman élénkítve, egyedi jelleget kölcsönöz. A fotel és a kétszemélyes ülés is a Zen látogatószék formajegyeit hordozza, így együtt komplex rendszert teremtenek. A belső tér nyitott, harmónikus és nyugalamt sugároz.
MAGNES II

MAGNES II • ülőbútor

A modernizált Magnes II ülőbútor rendszer nem csak tökéletesített formát kapott, hanem számtalan új funkcionális megoldást is alkalmaz. Az egyszerű forma, a térelemek sokasága és a számtalan kombináció ellenállhatatlanná teszi.
CX 3200

CX 3200 • tárgyalóasztal

A CX 3200 a légies, könnyű formavilágú tervezés és az intuítiv, könnyű szerelhetőség ötvözete, amely páratlan stabilitással és mobilitással párosul. A moduláris rendszer lehetővé teszi különböző tárgyalók, konferenciatermek gyors és változatos berendezését, rugalmasan alkalmazkodva a helyi adottságokhoz, elvárásokhoz.
 
4
A
B
C
D
E
G
H
I
K
L
M
N
O
P
Q
S
T
V
X
Z